ONTWERPTAFELS
PROJECTBEGELEIDING & COACHING
Naar het ontwerpbureau
Naar de cursussen

Ontwerptafels > Toolbox > Kwekerijen

Toolbox

De toolbox wordt in de loop der tijd gevuld met ondersteunende informatie. Daarvoor ontwikkelen we zelf materiaal en delen we online materiaal van anderen. We vermelden in principe altijd de bronnen en auteurs. Mis je een bron of auteur, Mail ons daar dan over.

Kwekerijen

Eetbare planten worden bij voorkeur biologisch of zo duurzaam mogelijk gekweekt. Onderstaande lijst voldoet in principe aan één van die twee vereisten. Er staan ook andere overzichten van kwekers op het internet. Bekijk bijvoorbeeld biotuinwijzer.

Lijst

Boomkwekerij De Acht Plagen

Agroforestry Research Trust, Totnes (UK)

Kwekerij Arborealis, Wilhelminaoord

Kwekerij Auke Kleefstra, Sumar en Vlaardingen

Kwekerij De Baggelhof, Terheijl

Kwekerij Eetbaar Goed, Beemte Broekland

Floris Natuurlijke Bomen, Den Dungen

Fruitlent, Nijmegen Noord

Kwekerij Fruittuin.com, Haaksbergen

Hessenhof, Ede

De Keltenhof, Bergharen

Op Goede Grond, Rijsbergen

De Smallekamp, Nunspeet

Kwekerij De Sterappel, Varik

De Vrolijke Noot, Wapserveen


Terug naar de onderwerpen

~ scroll voor alle informatie ~

Kwekerijen

Boomkwekerij De Acht Plagen

Boomkwekerij De Acht Plagen is een kwekerij met als specialisatie het kweken van Juglans, Cudriana en Pinus koraiensis rassen. Er wordt uitsluitend op bestelling gekweekt. In het najaar kan worden besteld. Het plantgoed staat dan in mei het jaar daarop klaar voor transport. Bij bestellingen vóór 1 november, deelt iedere klant mee in de beschikbare hoeveelheden, mocht een ras overvraagd zijn. Kleinere hoeveelheden (enkele kratten) moeten zelf opgehaald worden. Bestellingen beginnen bij honderd stuks, minimaal 12 stuks per ras.

Agroforestry Research Trust, Totnes (UK)

De kwekerij van Martin Crawford. Breed aanbod van soorten en variëteiten. Vanaf half augustus kan er besteld worden per webformulier. Het is soms snel uitverkocht. Crawford verzendt 1x per plantseizoen, ergens tussen half november en februari.

Kwekerij Arborealis, Wilhelminaoord

Goede en elk jaar weer groeiende collectie houtachtige en meerjarige voedselbosplanten, waaronder zeer bijzondere. Duurzame kweek. Werkt samen met Voedselbos Ketelbroek. Duidelijke website met eenvoudige zoekhulp. Verzending per post.

Kwekerij Auke Kleefstra, Sumar en Vlaardingen

Ruim assortiment fruitbomen en struiken. Verkooplocaties in Friesland en Zuid-Holland. Nieuwe website is nog niet helemaal gevuld.

Kwekerij De Baggelhof, Terheijl

Biologische kwekerij met een zeer groot assortiment historische appel-, peer- en pruimrassen. Daarnaast ook groot en klein fruit. Open op vrijdag en zaterdag, geen bezorging.

Kwekerij Eetbaar Goed, Beemte Broekland

Jonge kwekerij met wisselend aanbod noten- en fruitbomen en -struiken. Interessante aanbiedingen voor grotere hoeveelheden van één soort. Veel variëteiten van o.a. honingbes en duindoorn.

Floris natuurlijke bomen, Den Dungen

Kleinschalige, biologische kwekerij van diverse atlassen van gangbare fruit. Hoog- half- en laagstam. Ook klein fruit. Bezorging mogelijk.

Fruitlent, Nijmegen Noord

Zeer informatieve website, met veel kennis over moderne variëteiten voor onze klimaatzone. Geen kweker, maar verkoopt jaarlijks wel enkele specialiteiten (bijvoorbeeld nieuw ontwikkelde abrikozen, druivenstokken, geënte Paw paw). Werkt alleen via bestellen per mail en afhalen op locatie!

Kwekerij Fruittuin.com, Haaksbergen

Groot aanbod van traditionele fruitsoorten. Ook sommige verrassingen (nashipeer, Japanse wolmispel). Prima webshop en snelle zorgvuldige verzending.

Hessenhof, Ede

Grote collectie van zelf opgekweekte vaste planten, biologisch gecertificeerd. Redelijk goed aanbod van minder bekende soorten voor de kruidlaag. Wel zelf zoeken welke eetbare soorten verkocht worden. Geen verzending.

Keltenhof, Bergharen

Kleinschalige kwekerij, gespecialiseerd in verwilderingsbollen en bosplantsoen van autochtoon materiaal. (van De Bronnen - Staatsbosbeheer). Plantenvinder met eetbaarheidskeuze. Verzending mogelijk.

Op Goede Grond

Zelfverklaard holistische kweker, met grote collectie zeldzame historische appel- en perenrassen. Hoogstambomen worden geënt op eigen zaailingen van willekeurige appels en peren.

De Smallekamp, Nunspeet

Gespecialiseerd aanbod van bijzondere grote noten (witte walnoot, Japanse walnoot, pecan, Hickory) en hazelaars. Alleen op zaterdag te bezoeken, verzenden niet mogelijk.

Kwekerij De Sterappel, Varik

Kleinschalige, biologische kwekerij van oude rassen van appels, peren, pruimen en kersen. Hoogstam en halfstam! Bezorging mogelijk.

De Vrolijke Noot, Wapserveen

Biologisch-dynamisch werkende kwekerij met redelijk breed assortiment van fruitbomen, blauwe bessen en klein fruit. Geen bezorging.


Ecosia

Voor het vinden van zeldzame soorten en specifieke variëteiten is natuurlijk het internet ideaal. Een alternatief voor zoekmachine Google is Ecosia. Deze zoekmachine moet je wel installeren, en het schijnt dat hij op de achtergrond gewoon Bing gebruikt. Maar de advertentie-inkomsten worden gebruikt voor het planten van bomen, en je zoekgegevens worden niet doorverkocht aan derden!